fbpx

ΟΤ PODCAST ΒΑΒΕΛ – (ΙΝΣΕΤΕ): Έως διπλάσιες οι τουριστικές κρατήσεις του χειμώνα δείχνουν τα αεροπορικά slots

Δεν μπορεί ένα μνημείο όπως η Ακρόπολη να αφορά μια μικρή ελίτ – Θέμα υποδομών ο συνωστισμός σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη
Ηλίας Κικίλιας Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Ilias Kikilias PASOK eurovouleutis ευρωβουλευτής

Οι πρόδρομες ενδείξεις που έχουμε για το 2024, προκρατήσεις δηλαδή σε ξενοδοχεία κ.λπ. είναι θετικές. Και αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς που είναι τα slots των αεροπορικών θέσεων, ακόμα και τη χειμερινή σεζόν έχουμε διπλάσια αύξηση σε σχέση με πέρυσι, επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ και τομεάρχης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Κικίλιας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι για την καλοκαιρινή σεζόν ακόμα δεν έχουμε τα slots των αεροπορικών εταιρειών, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζεται τουλάχιστον για το 2024 η τουριστική κίνηση από οικονομίες που απειλούνται με ύφεση όπως η γερμανική και η βρετανική.

Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη «να αρχίσουμε να σχεδιάσουμε λίγο το μέλλον, να αρχίσουμε να αποκτάμε, ας πούμε κοινές αντιλήψεις και κυρίως για τα ζητήματα της βιωσιμότητας, που κάθε χρόνο που περνάει θα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία».

Πρέπει να μπουν όρια, αλλά με όριο

Υπερτουρισμό στην Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Κικίλιας δεν έχουμε με την έννοια που έχει η Βαρκελώνη, δηλαδή που προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών όλο τον χρόνο. Έχουμε συνωστισμούς, θα έλεγα. Άρα είναι θέμα υποδομών. Τα προβλήματα της Σαντορίνης, ο συνωστισμός στην καλντέρα δεν δημιουργούνται από τους τουρίστες που μένουν Σαντορίνη. Είναι οι ημερήσιοι. Αυτό θέλει μια διαχείριση. «Κατά την άποψή μου, την προσωπική μου άποψη, η καλντέρα θέλει διαχείριση μουσείου. Στο μουσείο της Ακρόπολης δεν μπορούν να μπουν 100.000 την ημέρα. Στο Μουσείο Ουφίτσι στη Φλωρεντία πρέπει να κλείσεις το εισιτήριό σου και έχεις και συγκεκριμένο σλοτ, γιατί ο συνωστισμός

δεν είναι σε όλη τη Σαντορίνη. Στη Νότια Σαντορίνη δεν υπάρχει συνωστισμός. Αφορά την καλντέρα λοιπόν, θέλει μια διαχείριση και η διαχείριση χρειάζεται αποφάσεις και τις αποφάσεις πρέπει να τις πάρουν οι τοπικοί. Δεν μπορεί να επιβληθούν από πάνω, κατά την άποψή μου. Πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Θέλουν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος ή κάποια στιγμή θα αρχίσουμε να βομβαρδιζόμαστε από αρνητικά σχόλια και αυτό θα έχει μια πολλαπλασιαστική επίδραση στο προϊόν μας; Όταν ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την πανδημία, αλλάζει σε δομικά του στοιχεία».

Για τις ιδιωτικές ξεναγήσεις στην Ακρόπολη
Ελπίζω να μην πάμε εκεί. Η Ακρόπολη, όπως και τα παγκόσμια πολιτιστικά μνημεία είναι μνημεία για όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η βασική τους λειτουργία, είναι μνημεία, ας πούμε η Ακρόπολη για να μας θυμίζει από που άρχισε η δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα λοιπά. Άρα δεν μπορούμε να κάνουμε ένα μνημείο το οποίο είναι το σύμβολο της δημοκρατίας, να αφορά μόνο μια μικρή ελίτ που έχει να πληρώσει αυτά τα ποσά. Αυτό θα ήταν κατά την άποψή μου, αν όχι εγκληματικό, ένα τεράστιο λάθος, το οποίο είναι απολύτως βέβαιο ότι θα γύριζε μπούμερανγκ.

Για την οικονομία

Για την οικονομία, ο κ. Κικίλιας, επισημαίνει ότι προέχουν αυτό που λέμε οι πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και να αυξηθεί η θεσμική ικανότητα της πολιτείας να τις επιβάλλει και εκεί χρειαζόμαστε ένα σχεδιασμό. «Εγώ θα πήγαινα και λίγο παραπάνω. Τι χώρα θέλουμε να είμαστε 2030; Μας αρκεί να πούμε ότι θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερους μισθούς; Εμένα προσωπικά δεν μου αρκεί. Θέλουμε να συγκλίνουμε με τους ευρωπαϊκούς δείκτες; Να συγκλίνουμε, αλλά φορώντας το δικό μας κουστούμι. Το τι θα είναι αυτό το κουστούμι θα πρέπει να το αποφασίσουμε συλλογικά και να το βάλουμε κάτω. Και εκεί έχει τεράστια σημασία, είχε πει ο Σόιμπλε κάτι, αυτή η προσωπικότητα που ήταν έτσι πολύ αρνητική στην Ελλάδα, ότι στο τέλος της ημέρας το πρόβλημά σας είναι η ελίτ της χώρας, δηλαδή ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα κινηθεί με βάση κοινωνικές πολιτικές, επιχειρηματικές και πολιτιστικές δυνάμεις για να μπορέσει να δώσει και στην ευρύτερη κοινωνία μια προοπτική, μια ελπίδα».

Η οικονομική του πρόταση

Με τις πληροφορίες περί πιθανότατης υποψηφιοτητάς του στις προσεχείς Ευρωεκλογές, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει, ότι «θα ήθελα κάποια στιγμή να δω ένα κυβερνητικό σχέδιο, ένα κρατικό σχέδιο, ανεξάρτητο από κυβερνήσεις που να λέει, εμείς για το 2030 σε αυτούς τους τομείς μπορούμε να επικεντρώσουμε, στη χημική βιομηχανία, στα φάρμακα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να λάβουμε υπόψη μας όλη αυτή την ανασυγκρότηση των διεθνών παραγωγικών αλυσίδων αξίας, που γίνεται με γεωπολιτικά κριτήρια και να πούμε, πανηγυρίζουμε και δικαίως θα έλεγα εγώ, ότι θα έρθουν κάποια data centers. Η Ρουμανία έχει δεκάδες τέτοια. Και να πούμε κιόλας για τους ακροατές μας. Τι είναι ένα data center; Ένα data center είναι γεμάτο από servers, υπολογιστές δηλαδή το οποίο απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Και ο κόσμος που δουλεύει εκεί κατά 90 – 95% είναι συντηρητές, ψυκτικοί και τα λοιπά. Το 5% είναι επιστήμονες πληροφορικής και αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει το ίδιο εύκολα και από μακριά. Αυτό που θα είχε σημασία για μένα, δεν θα ήταν απλώς να έρθει ένα data center της Microsoft, αλλά να κάνουμε μια συμφωνία μαζί τους, να τους επιχορηγήσουμε με όποιον δυνατό τρόπο υπάρχει, ώστε να έχουμε μια διασύνδεση για ένα εξάρτημα, μια βίδα. Γιατί αυτή η δραστηριότητα να μην εγκατασταθεί, ας πούμε, στο campus του Μετσόβιου, στο campus του Πανεπιστημίου της Πάτρας, της Κρήτης, των Ιωαννίνων. Αυτό θα είχε νόημα. Δεύτερο παράδειγμα, θα έχουμε για τα επόμενα χρόνια μια ελάφρυνση στο πως βλέπουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δημοσιονομικά τις αμυντικές δαπάνες. Τεράστιες αμυντικές δαπάνες έχουμε κάθε χρόνο και έχουμε και 2 – 3 βιομηχανικές, η ΕΑΒ, η ΕΒΟ και τα λοιπά. Δεν θα μπορούσαμε να φτιάχνουμε ένα κάλυκα; Δεν λέω τεχνολογίες, διαστημικές, πυραύλους, ραντάρ, τέτοια πράγματα. Ας αρχίσουμε από ένα κάλυκα. Αυτό σημαίνει εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Τελευταία Ενημέρωση: 14/12/2024, 12:12:32

Δείτε περισσότερα